Kontrol Belgesi (DTM)

İhracat

Tarım ürünlerinin ekserisi ihracatta zorunlu standarda tabidir. 31.12.2003 tarihli ve 25333 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliği’ne ekli liste kapsamındaki maddelerin ihracatında, zorunlu standart ve kalite kontrolleri Müsteşarlığın Bölge Müdürlükleri bünyesindeki Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri tarafından yapılır.

İhracatçı veya temsilcisi, Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlıkları'ndan Kontrol Beyannamesi'ni temin ederek doldurur. Başvuru belgelerini söz konusu Başkanlıklara teslim ederek, ihraç edilecek malın standartlara uygunluğunun tespiti amacıyla bir görevli eşliğinde malın kontrolünü yaptırır. Görevli Kontrol Belgesini düzenler ve Grup Başkanlığının onayı sonrası ihracatçıya verir. Kontrol Belgesi ile mal arasındaki bağlantıyı sağlamak için, ambalajlar üzerindeki parti numarası ve diğer resmî işaretler belgelere yazılır.

İthalat

2007/2 sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği ekinde yer alan ürünlerin ithalatında ilgili standarda uygunluk aranır. Bu ürünlerin standarda uygunluğunun kontrolü Dış Ticaret Müsteşarlığı Bölge Müdürlükleri bünyesindeki Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri tarafından yapılır.

Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlığı’na dilekçe ile başvuran ithalatçıya yapılan denetim sonrasında Kontrol Belgesi verilir.

Hiç yorum yok: