FORM A

GSP (Genel Preferanslar Sistemi) çerçevesinde preferans tanıyan ülkelerin Türkiye’ye sağladığı tavizli gümrük oranlarından yararlanmak amacıyla düzenlenen belgedir.

Ülkemizden eski SSCB Ülkelerini oluşturan Bağımsız Devletler Topluluğu'na ihraç edilen malların Rusya Federasyonu'na yeniden ihraç edilebileceği düşüncesiyle, Bağımsız Devletler Topluluğu'na yapılan ihracat işlemleri için de Özel Menşe Şahadetnamesi (Form A) düzenlenebilmektedir

Kanada ile Yeni Zelanda'ya GSP kapsamında yapılan ihracatlarda düzenlenen Özel Menşe Şahadetnameleri için sadece Oda tasdiki yeterli görülmektedir. Japonya, Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ile Ukrayna'ya GPS kapsamında yapılan ihracatlarda düzenlenen Özel Menşe Şahadetnameleri için ise, Oda tasdikinin yanı sıra resmi tasdik merci olarak Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Bölge Müdürlükleri'nin onayı aranmaktadır.

Avustralya’ya ihracatta GSP’den yararlanmak için Form. A düzenlenmesine gerek duyulmayabilir. Düzenlenmese de tercihli sistemden faydalanılabilmektedir.

Düzenlendiği Ülkeler:

Japonya
Yeni Zelanda
Kanada
Avusturalya
Rusya Federasyonu
Beyaz Rusya
Ukrayna
BDT Ülkeleri: Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Moldavya

Hiç yorum yok: